Jongensschool

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Jongensschool

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Meerle

Beschrijving

Voormalige jongensschool, gebouwd circa 1880 door de broeders van Onze-Lieve-Vrouw van Barmhartigheid; heden samen met nummer 11 de Vrije Basisschool.

Breedhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (nok parallel aan de straat, kunstleien). Verankerde bakstenen lijstgevels met muurbanden van geelgeschilderde en gesinterde baksteen; houten kroonlijst. Segmentboog- en rondboogvensters met arduinen lekdrempel; vernieuwd houtwerk.

Achterin gelegen klassenvleugel van zeven traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (mechanische pannen) met annex: aanvankelijk een schoollokaal van één bouwlaag, samen met een gedeelte van de gaanderij gebouwd circa 1922 naar ontwerp van J. Taeymans, ontwerp daterend van 14/3/1922; in 1937-1939 vergroot naar ontwerp van A. Pastijn, ontwerp daterend van 30/4/1937 onder meer toevoeging van een bovenverdieping. Aanpalende nummer 5 was destijds de onderwijzerswoning.

• Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Meerle, schetsen 1881/4.
  • Provinciaal Archief Antwerpen, Schoolgebouwen, Meerle, dossier 10.