Teksten van Neoclassicistisch rijhuis

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4668

Neoclassicistisch rijhuis ()

Neoclassicistisch rijhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder een schilddak (nok loodrecht op de straat), uit de eerste helft van de 19de eeuw, mogelijk met een oudere kern. Jos. Mahieu liet in 1913 de winkelpui aanbrengen door de schrijnwerker J.F. Huysmans-Van Rompay.

De gecementeerde lijstgevel beantwoordt aan een regelmatig ordonnantieschema. Registers van rondboogvensters met doorgetrokken imposten op de eerste verdieping, en rechthoekige vensters op de tweede verdieping, beide op cordonvormende lekdrempels. Vernieuwde kroonlijst. Klassieke houten winkelpui met middenportaal, pilasters en een entablement op consoles, vanaf een hardstenen plint.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1912#2421.

Auteurs:  Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Neoclassicistisch rijhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/298801 (geraadpleegd op ).


Neoclassicistisch rijhuis ()

Gecementeerde lijstgevel met empire-inslag van drie traveeën en drie bouwlagen: in de eerste helft van de 19de eeuw verbouwing van een ouder diephuis (geveltop verwijderd en vervangen door dekschild).

Gevelindeling door middel van doorgetrokken arduinen lekdrempels van de bovenvensters op tweede bouwlaag. Rondboogvensters tussen vlakke penanten met imposten en neuten; rechthoekige vensters onder latei op de lagere hoogste verdieping. Kroonlijst op klossen onderbroken ter hoogte van centrale dakkapel.

Houten winkelpui uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Onlangs uitgebrand.


Bron: GOOSSENS M. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A., STEYAERT R., ILLEGEMS P. & DE BARSÉE L. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3na, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Neoclassicistisch rijhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/4668 (geraadpleegd op ).