Twee boerenarbeiderswoningen

Gemeente Hoogstraten

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Twee boerenarbeiderswoningen

omvat de bescherming als monument Boerenarbeiderswoning
gelegen te Heerle 60 (Hoogstraten)

gelegen te Heerle 62 (Hoogstraten)

Beschrijving

Twee boerenarbeiderswoningen, gelegen langs een zijweg van Heerle, gebouwd circa 1870 in opdracht van grootgrondbezitter E. Jacquemyns, voor context, zie Minderhout, Heike nummers 3-4-5.

Breedhuizen van vier tot vijf traveeën en één bouwlaag onder schild- of zadeldak (nok loodrecht op Heerle, Vlaamse pannen); tussen beide een omhaagde moestuin. Verankerde bakstenen lijstgevels met kwartbolle baksteenlijst; nummer 60 rechthoekige muuropeningen onder een blind boogveld, bekroond met een kordonvormende bakstenen waterlijst, vernieuwd houtwerk; nummer 62 geritmeerd door tussen lisenen besloten spaarvelden, bakstenen kordons, voornamelijk gewijzigde rechthoekige muuropeningen met betonnen latei, bewaarde segmentbogige muuropeningen in de zijgevels.

Vermoedelijk oorspronkelijk tweewoonsten; inmiddels met aangepaste indeling. Nummer 60 in het vierde kwart van de 19de eeuw diverse malen verbouwd; zijdelingse aanbouwsels bijvoorbeeld ten oosten een schuurtje/stalletje onder pannen lessenaarsdak. Nummer 62 met een parallel gelegen bakhuis/stallingen van circa 1878 en een aanbouw van circa 1968 onder pannen zadeldaken.

• Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Meerle, schetsen 1878/17, 1886/3, 1968/13.

Auteurs: De Sadeleer, Sibylle