erfgoedobject

Hoeve Hof van Percy

bouwkundig element
ID
46683
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/46683

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Hof van Percy
    Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

  • is aangeduid als beschermd monument Hoeve Hof van Percy
    Deze bescherming is geldig sinds 02-12-2002

Beschrijving

De hoeve Hof van Percy dateert uit circa 1912 en is genoemd naar de Engelse voorvaders van de bouwheer.

De hoeve bestaat uit een woonhuis met stal van drie en vier traveeën en één bouwlaag onder een gemeenschappelijk zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen) met loodrecht aanpalende stallingen van zeven traveeën onder zadeldak (Vlaamse pannen). Ten westen bevindt er zich een beplankt karrenkot onder mank zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen) met verticale en horizontale beschieting en ten noordwesten een grote schuur, in gemeenschappelijk gebruik met de aanpalende hoeve De Vondelstede (huisnummer 78).

De verankerde baksteenbouw is afgewerkt met een baksteenfries met muizen- en bloktand en bevat in de achtergevel een bewaarde potstalpoort, een latere afhang onder pannen lessenaarsdak en een luifel op standvinken. In het woongedeelte bevinden zich overwegend getoogde en in het stalgedeelte segmentboogvormige muuropeningen onder ontlastingsbogen met witgeschilderde voegen. De zijgevel van het woongedeelte bevat het opkamervenster, de betonnen stalvensters werden later aangebracht en de stallingen zijn voorzien van gevarieerde muuropeningen. Er is een bewaarde haard aanwezig.


Bron     : Beschermingsdossier DA002347, Kanton Hoogstraten (digitaal dossier).
Auteurs :  De Sadeleer, Sibylle, Thiels, Nancy
Datum  : 2002


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoeve Hof van Percy [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/46683 (Geraadpleegd op 07-05-2021)