Afspanning en winkel De Posthoorn

Gemeente Hoogstraten

• Adrescontrole Hoogstraten (adrescontroles: 16-02-2007 - 16-02-2007).
  • Inventarisatie Hoogstraten (geografische inventarisatie: 01-01-2002 - 31-12-2002).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Afspanning en winkel De Posthoorn

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Meerle

Beschrijving

Dorpswoning met dubbelhuisopstand van vier traveeën en één bouwlaag met lagere aanbouw (nummer 4) en aanpalend dubbelhuisje van drie traveeën en één bouwlaag (nummer 6); zadeldaken (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen). Huidig(e) grondplan en vormgeving dateren voornamelijk van een verbouwing van circa 1896; vermoedelijk ouder in kern, zie de Ferrariskaart, circa 1775; aanbouw van circa 1914.

Verankerde baksteenbouw; lijstgevels op gecementeerde plint met houten kroonlijst op klossen. Rechthoekige muuropeningen onder een houten latei en strekse boog; beluikte vensters met arduinen lekdrempel. Nummer 4 met getande baksteenfries; zijpuntgevels met muurvlechtingen. Oostelijke zijpuntgevel met vermoedelijk later ingebrachte inkom; spitsbogig topvenstertje.

• Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Meerle, schetsen 1896/3, 1914/31.

Auteurs: De Sadeleer, Sibylle