erfgoedobject

Winkelhuis in neoclassicistische stijl

bouwkundig element
ID
4669
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4669

Juridische gevolgen

Beschrijving

Winkelhuis in neoclassicistische stijl gebouwd in opdracht van de heer P.J. De Laet, naar een ontwerp door Frans Claes uit 1901. Deze architect was in Antwerpen vermoedelijk actief van begin jaren 1880 tot omstreeks 1905. Hij liet een bescheiden, veeleer conventioneel oeuvre na, overwegend in neoclassicistische stijl.

Rijwoning van drie traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak (nok parallel aan de straat), opgetrokken op de nieuwe, verbrede rooilijn. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel rust op een klassieke houten winkelpui met zijportaal en privé-inkom. Van deze laatste zijn de hardstenen plint en het entablement met klossen en tandlijst bewaard; de pilasters en het schrijnwerk werden vernieuwd. De bovenbouw beantwoordt aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van rechthoekige vensters in geriemde omlijsting, geleed door waterlijsten en cordonvormende lekdrempels. Bij het opnieuw bepleisteren van de tweede verdieping verdwenen de vensteromlijstingen. Van het klassieke hoofdgestel met een casement in de fries, is enkel de houten kroonlijst op klossen en tandlijst bewaard.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1901#136

Auteurs: Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Winkelhuis in neoclassicistische stijl [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4669 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.