Teksten van Winkelhuis in neoclassicistische stijl

Winkelhuis in neoclassicistische stijl ()

Winkelhuis in neoclassicistische stijl gebouwd in opdracht van de heer P.J. De Laet, naar een ontwerp door Frans Claes uit 1901. Deze architect was in Antwerpen vermoedelijk actief van begin jaren 1880 tot omstreeks 1905. Hij liet een bescheiden, veeleer conventioneel oeuvre na, overwegend in neoclassicistische stijl.

Rijwoning van drie traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak (nok parallel aan de straat), opgetrokken op de nieuwe, verbrede rooilijn. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel rust op een klassieke houten winkelpui met zijportaal en privé-inkom. Van deze laatste zijn de hardstenen plint en het entablement met klossen en tandlijst bewaard; de pilasters en het schrijnwerk werden vernieuwd. De bovenbouw beantwoordt aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van rechthoekige vensters in geriemde omlijsting, geleed door waterlijsten en cordonvormende lekdrempels. Bij het opnieuw bepleisteren van de tweede verdieping verdwenen de vensteromlijstingen. Van het klassieke hoofdgestel met een casement in de fries, is enkel de houten kroonlijst op klossen en tandlijst bewaard.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1901#136

Auteurs:  Braeken, Jo

Lijstgevel, achteruitspringend ten opzichte van rooilijn, bepleisterd en witgeschilderd; drie traveeën en drie bouwlagen afgelijnd door een kroonlijst op klossen en tanden waarvoor bouwaanvraag in 1901 naar ontwerp van architect Frans Claes.

Rechthoekige bovenvensters, op de bel-etage gevat in geriemde omlijsting. Horizontaal afgelijnde gevel met puilijst, verdiepte borstwering, kordon vormende lekdrempels en hoofdgestel boven de bel-etagevensters, de kroonlijst hiervan gebruikt als lekdrempel voor de vensters van de derde bouwlaag.

Houten winkelpui met neoclassicistische inslag; centraal uitstalraam met flankerende pilasters tussen huisdeur rechts en winkeldeur links.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1901#1

Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek