erfgoedobject

Hoeve

bouwkundig element
ID
46697
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/46697

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

Beschrijving

Oude hoevesite met huidige gebouwen opklimmend tot de tweede helft van de 19de eeuw; achterin gelegen hoevecomplex bestaande uit een woonhuis met ten oosten het voormalige bakhuis, ten noordoosten de schuur en ten noorden de vroegere schob; met beuk omhaagde weilanden aan de straat. Samen met de nummer 20, in het vierde kwart van de 19de eeuw - eerste kwart van de 20ste eeuw eigendom van de familie Dupret, zie de gelijke kleuren van het schilderwerk.

Woonhuis met dubbelhuisopstand van drie traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen); oorspronkelijk met een aanpalend stalgedeelte. Verankerde beschilderde baksteenbouw op gecementeerde plint; rechthoekige muuropeningen onder houten latei en strekse boog, beluikte vensters met arduinen lekdrempel, zijpuntgevel met spitsboogvenster.

Monumentale driebeukige langsschuur onder mank wolfsdak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen); rechthoekige muuropeningen onder houten of ijzeren latei, keperbogige verluchtingsgaten. Eiken dek- en ankerbalkgebinte op gemetselde sokkel met telmerken en pen- en gatverbinding.

Voormalige schob en bakhuis sterk gerenoveerd tot berging en garage.

Op nummer 20 een aangepast woonstalhuis van acht traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen).


Bron     : De Sadeleer S. & Plomteux G. 2002: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Hoogstraten,  Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16N4, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  De Sadeleer, Sibylle
Datum  : 2002


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/46697 (Geraadpleegd op 12-04-2021)