Neoclassicistisch winkelhuis gebouwd in opdracht van de slotenmakers en kachelsmeden vader en zoon Guillaume en Jean-Baptiste Pauwels, naar een ontwerp door de aannemer-architect Jean Baptiste Winders uit 1865. Aanvankelijk was enkel een nieuwe winkelpui gepland, als verbouwing van een bestaand, traditioneel pand uit de tweede helft van de 16de of de eerste helft van de 17de eeuw. Daarvan had Guillaume Pauwels in 1841 de inkomdeur laten aanpassen en de kruismonelen van de eerste verdieping verwijderen. Uiteindelijk viel de keuze op het volledig heropbouwen van het pand. Winders, vader van architect Jean Jacques Winders, lijkt in Antwerpen actief te zijn geweest vanaf midden jaren 1840.
Rijwoning van drie traveeën en drie bouwlagen oorspronkelijk onder een zadeldak, dat later werd vervangen door een, pseudo-mansarde (kunstleien). De bepleisterde en beschilderde lijstgevel rust op een klassieke houten winkelpui, oorspronkelijk met zijportaal, ingediepte pilasters en een entablement, vanaf een geprofileerde plint uit blauwe hardsteen. Indeling en schrijnwerk van de pui zijn gewijzigd. De bovenbouw beantwoordt aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit verkleinende registers van rechthoekige vensters met een geriemde omlijsting, individuele lekdrempel en onderdorpel. Een klassiek hoofdgestel samengesteld uit een gelede architraaf, een vlakke fries en een houten kroonlijst vormt de gevelbeëindiging.
Auteurs: Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Braeken J. 2019: Neoclassicistisch winkelhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/298803 (geraadpleegd op ).
Rijhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder later pseudo-mansardedak (kunstleien); sobere bepleisterde en beschilderde lijstgevel waarvoor bouwaanvraag van 1865, naar ontwerp van architect en aannemer Jean Baptiste Winders voor Guillaume Pauwels en zoon.
Behouden indeling van de bovenverdieping boven oorspronkelijke houten puilijst. Rechthoekige vensters in geprofileerde omlijstingen met lekdrempel steunend op kort hielojief en langwerpig spiegeltje. Twee bewaarde S-vormige ijzeren leuningen op derde bouwlaag, blijkbaar latere op tweede bouwlaag.
Klassiek hoofdgestel met vlakke fries en (vernieuwde) kroonlijst.
Bron: GOOSSENS M. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A., STEYAERT R., ILLEGEMS P. & DE BARSÉE L. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3na, Brussel - Gent.
Auteurs: Plomteux, Greet; Goossens, Miek
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Plomteux G. & Goossens M. 1976: Neoclassicistisch winkelhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/4670 (geraadpleegd op ).