Rijkswachtkazerne met personeelswoningen

Beschrijving

Voormalige rijkswachtkazerne met personeelswoningen, gebouwd circa 1913. Monumentaal volume van vijf traveeën en twee bouwlagen onder overkragend zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen) op gekoppelde schoorstukken.

Bakstenen lijstgevel en linker zijpuntgevel op arduinen onderbouw met gecementeerde muurbanden; voorgevel geritmeerd door lisenen met geprofileerde deksteen, linker zijgevel met getrapte baksteenfries. (Blinde) korfbogige muuropeningen, in de voorgevel brede vensters onder een gecementeerde hanenkam, arduinen lekdrempels en vernieuwd houtwerk. Schema van achtergevel verwijst naar de oorspronkelijke indeling in personeelswoningen, namelijk deur- en venstertravee met een klein en groot bovenvenster in spiegelbeeld; segmentbogige muuropeningen met bewaard houtwerk. Aanpalende bakstenen muurpartij met bewaarde hekpijlers.

Achteraan bijgebouw onder overkragend zadeldak (nok parallel aan de straat Vlaamse pannen); oorspronkelijk tevens personeelswoningen, inmiddels verbouwd tot garages; annex onder plat dak met bewaarde toiletten, zie houten segmentboogdeurtjes.

Auteurs: De Sadeleer, Sibylle