Villa den Rooy

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa den Rooy

Beschrijving

Voormalige neoclassicistische "villa den Rooy", gebouwd circa 1863. Midden 19de eeuw kwam de Gentse nijveraar J.B. Voortman evenals E. Jacquemyns, zie Minderhout, Heike nummers 3-4-5, naar Meerle; hij verwierf er ongeveer 1200 hectare grond van de te koop gestelde eigendommen van de hertog van Salm-Salm en startte met grootschalige heideontginningen. Zijn zoon J. Voortman zette dit werk voort en liet circa 1863 dit landhuis bouwen; in het tweede en derde kwart van de 20ste eeuw verbouwingen onder meer circa 1942 kreeg de noordelijke kopgevel -conform de zuidgevel- een uitsprong; in 1998 aangepast en vernieuwd als conferentiecentrum "Den Rooy" door architect F. Verbaenen.

Landhuis bestaande uit een hoofdvolume van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, koper) met licht inspringende zijvleugels van elk drie traveeën en één bouwlaag onder schilddak (nok loodrecht op de straat, koper). Bepleisterde en beschilderde gevels op vernieuwde arduinen plint met omlopende houten kroonlijst. Hoofdvolume. Noordelijke gevel met nieuw aanleunend portaal van arduin en glas. Zuidelijke gevel: centraal travee met deuropening tussen Ionische pilasters met arduinen basement en dito kapiteel en met entablement eindigend op een arduinen kroonlijstje; bekronend driehoekig fronton met oculus; terras vergroot. Rechthoekige muuropeningen in geriemde omlijsting met arduinen kroonlijstje en kordonvormende lekdrempels op de bovenverdieping; oorspronkelijk beluikt. Zijvleugels met rechthoekige spaarvelden waarin destijds grote vensterpartijen. Diverse aanpassingen: muuropeningen gewijzigd onder meer verkleind in zijvleugels en noordgevel, vergroot in zuidgevel, oorspronkelijk houtwerk vervangen. Sterk gemoderniseerd interieur. Drie parallel gelegen kelders met gemetseld tongewelf; zolderverdieping met houten gebogen spanten. Omringend park later aangelegd: doorkruist met paden, met vijver, smeedijzeren bruggen, moderne sculpturen,... Witgeschilderd bakstenen bijgebouw onder zadeldak (golfplaten); nieuw gastenverblijf.

• Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Meerle, schetsen 1863/19, 1942/6.

Auteurs: De Sadeleer, Sibylle