Teksten van Burgerhuis in neoclassicistische stijl

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4671

Burgerhuis in neoclassicistische stijl ()

Burgerhuis in neoclassicistische stijl, volgens de bouwaanvraag uit 1894 samen met het aanpalende pand opgetrokken in opdracht van S. Frenay, “stadsbediende aan de kranen”. Uit het bouwdossier vallen ontwerper noch aannemer af te leiden.

Rijwoning oorspronkelijk met enkelhuisopstand, van drie bouwlagen en drie traveeën onder een mansardedak (nok parallel aan de straat, kunstleien). De bepleisterde en beschilderde lijstgevel met een hardstenen plint, werd oorspronkelijk geleed door een waterlijst en een gevelbreed balkon op consoles. Het stucdecor van vlakke vensteromlijstingen en een casement op de borstwering, verdween bij het opnieuw cementeren van de gevel na 1975; de begane grond werd al tijdens het interbellum verbouwd tot winkelpui. De opstand beantwoordt aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van rechthoekige vensters, op de eerste verdieping met ijzeren borstweringen, op de tweede met cordonvormende lekdrempels. Van het klassieke hoofdgestel rest slechts de houten kroonlijst op klossen; houten dakkapel met driehoekig fronton tussen oeils-de-boeuf met waterlijst.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1894#1320.

Auteurs:  Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis in neoclassicistische stijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/298778 (geraadpleegd op ).


Burgerhuis in neoclassicistische stijl ()

Breedhuis van drie traveeën en drie verdiepingen onder mansardedak (kunstleien) met houten dakkapel tussen twee oeils-de-boeuf. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel volgens bouwaanvraag van 1894, samen met belendende nummer 14 ontworpen.

Vrij horizontaliserende gevelwerking door de kordonbanden boven de vensters, de langwerpige geriemde borstwering, de doorgetrokken lekdrempels met riem van de derde bouwlaag en de zware kroonlijst op klossen. Rechthoekige vensters in band- en riemomlijsting: grotendeels behouden houtwerk der ramen.

Deels gewijzigde houten winkelpui.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1894#1320.

Bron: GOOSSENS M. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A., STEYAERT R., ILLEGEMS P. & DE BARSÉE L. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3na, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis in neoclassicistische stijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/4671 (geraadpleegd op ).