erfgoedobject

Concentratie van vijf hoeven

bouwkundig element
ID
46720
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/46720

Juridische gevolgen

Beschrijving

Concentratie van vijf hoeven met oude plaatsbenamingen respectievelijk "De Spalante", "Hallerbraak", "De Cromvore", "Halgoren" en "Schoorhoeve"; gebouwd in 1928 (zie de gevelstenen) in opdracht van Dr. J. Vrints, dokter te Merksplas-kolonie en gehuwd met de dochter van brouwersfamilie Vergouwen die op het gehucht Hal een weide bezat van circa 80 hectare; in de jaren 1920-1930 liet hij op deze eigendom bestaande gebouwen verbouwen, maar vooral een aantal nieuwe hoeven optrekken, aanleunend bij de Noord-Brabantse hoevebouw.

Haaks op de straat ingeplante langgestrekte hoeven met woonhuis in kopgevel, achtereenvolgens stal en schuur onder een breed, geknikt zadeldak (rode mechanische pannen met boord van zwarte). Overwegend authentiek bewaarde voorgevel; aanpassingen, verbouwingen of uitbreidingen voornamelijk in langsgevels. Baksteenbouw op gecementeerde plint. Voorgevel van woongedeelte uitgewerkt als brede geknikte puntgevel met dubbelhuisopstand van vijf traveeën op de begane grond en twee vensters in de geveltop. Rechthoekige muuropeningen met lateien, boogstenen en sleutel van (beschilderde) kunststeen en arduinen lekdrempels; de nummers 15, 22 met luiken, uiterste linker- en rechter travee met opkamervenster; de nummers 13, 15, 22 met bewaard getralied keldervenster in de westelijke langsgevel.


Bron     : De Sadeleer S. & Plomteux G. 2002: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Hoogstraten,  Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16N4, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  De Sadeleer, Sibylle
Datum  :


Relaties

  • Is deel van
    Hal


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Concentratie van vijf hoeven [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/46720 (Geraadpleegd op )