erfgoedobject

Landgoed Broederstede

bouwkundig element
ID
46730
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/46730

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Landgoed Broederstede
    Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

Beschrijving

Domein met sterk verbouwd landhuis en diverse vervallen aanhorigheden, opklimmend tot het derde kwart van de 19de eeuw; in de loop van de 20ste eeuw gestaag verbouwd, aangepast en uitgebreid. Voor context, zie klooster van missiezusters "Mariagezelschap Koningin der Apostelen".

Centraal gelegen landhuis van vijf op drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, mechanische pannen) met achteraan parallel aanpalend volume onder mank zadeldak (mechanische pannen). Enkel in de voor- en zijgevels is een vormgeving uit het eerste kwart van de 20ste eeuw nog enigszins herkenbaar: bakstenen lijstgevels op gesinterde plint met verwerking van zandsteen; in de voorgevel een middenrisaliet van drie traveeën; segmentboogvensters, op de bovenverdieping in een bakstenen plattebandomlijsting, ter hoogte van het risaliet met kroonlijstjes. Een vóór het landhuis gelegen vijver.

Ten noordoosten, voormalig bedrijfsgebouw van zes traveeën onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, mechanische pannen) met latere aanbouw onder lessenaarsdak (golfplaten); puntgevel met segmentboogpoort, langsgevels met verspringende segmentbogige muuropeningen. Voorts op het terrein een vervallen langsschuur en dito werkmanswoningen (nok parallel aan de straat), gedateerd 1860. Het ommuurd perceel ter hoogte van Mariaveld nummer 4 gaat terug op een moestuin.


Bron     : De Sadeleer S. & Plomteux G. 2002: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Hoogstraten,  Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16N4, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  De Sadeleer, Sibylle
Datum  : 2002


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Landgoed Broederstede [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/46730 (Geraadpleegd op 07-05-2021)