erfgoedobject

Gemeentelijke jongensschool

bouwkundig element
ID
46732
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/46732

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalige gemeentelijke jongensschool, gebouwd in 1850-1851 naar ontwerp van E. Gife; in het vierde kwart van de 19de eeuw - eerste kwart van de 20ste eeuw diverse verbeteringswerken onder meer in 1871-1873 naar ontwerp van P.J. Taeymans bouw van een afsluitingsmuur, gaanderijen en aanhorigheden; sinds 1949 ingericht als gemeentehuis; heden bibliotheek en lokaal voor de Katholieke Landelijke Jeugd (Minderhout).

Gebouw van drie op drie traveeën en één bouwlaag onder schilddak (nok loodrecht op de straat, kunstleien); bakstenen lijstgevels met houten kroonlijst, geritmeerd door lisenen en segmentbogige spaarvelden met in voor- en achtergevel de muuropeningen. Segmentboogvensters, in middelste travee driedelig uitgewerkt; arduinen lekdrempels; overwegend bewaard houtwerk. Zuidgevel: voormalige toegang in centrale travee heden gedicht met glazen erker; uiterste linkse travee opgevuld met beeldhouwwerk "de Minderhoutse papboer" (1993) van beton en gemengde glasvezel, door P. Verbeeck. Recente aanbouwen aan noord- en westzijde.

Zuidzijde van het perceel afgesloten door bakstenen muur met spaarvelden en bekronend smeedijzerwerk; op de zuidwesthoek het voormalig cachot, een verankerd bakstenen gebouwtje onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen) met segmentboogdeurt voorzien van beslag en tralies en met tongewelf.

  • Provinciaal Archief Antwerpen, Schoolgebouwen, Minderhout, dossier 4.

Bron     : De Sadeleer S. & Plomteux G. 2002: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Hoogstraten,  Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16N4, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  De Sadeleer, Sibylle
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Gemeentelijke jongensschool [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/46732 (Geraadpleegd op )