Pastorie Sint-Clemensparochie

Beschrijving

Pastorie in neo-Vlaamserenaissance-stijl, gebouwd in 1896 naar ontwerp van P.J. Taeymans, zie arduinen gevelsteen in oostelijke zijgevel, het ontwerp dateert van 11/3/1895.

Dubbelhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, leien), geflankeerd door inspringende lagere aanbouwsels, aan de westzijde het voormalig washuis van twee traveeën onder zadeldak (nok parallel aan de straat, leien), aan de oostzijde een vroegere stal van één travee onder afgewolfd zadeldakje (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen) met lagere uitbouw onder lessenaarsdakje (Vlaamse pannen). Circa 1947 herstellingswerken van oorlogsschade; in het derde kwart van de 20ste eeuw aanpassings- en verbouwingswerken onder meer westelijke aanbouw uitgebreid met garage. Lijstgevel met houten kroonlijst op modillons; rechter travee uitgewerkt tot trapgevel met overhoekse pinakel.

Met sierankers verankerde baksteenbouw; verwerking van zandsteen voor muurbanden, boog- en kraagstenen en lateien, tussendorpels en lekdrempels. In de voorgevel rechthoekige en in de achtergevel en aanbouwen segmentbogige muuropeningen met bewaard houtwerk; op de begane grond beluikte vensters; die van de voorgevel zijn uitgewerkt met een (getralied) bovenlicht onder blind korfboogveld met kleurrijke metselmozaïek; op de bovenverdieping van de achtergevel met ijzeren rolluikkasten. Spiegelboogdeur met korfbogig getralied bovenlicht, destijds onder houten zadeldakje op dito opengewerkte consoles (zie bouwnaad); deurvenstertje met smeedijzerwerk en fraai bronzen beeldje van aartsengel Sint-Michiel, verwijzend naar de voormalige witherenpastoors van de Sint-Michielsabdij van Antwerpen; arduinen treden, trekbel en schoenschraper.

Interieur met bewaarde indeling. Centrale gang van voor- naar achtergevel met een traphal, zwarte en grijze tegelvloer en houten paneeldeuren. Links en rechts woonvertrekken met marmeren schouwmantels; originele stucplafonds verscholen achter valse plafonds. Diepe, tot aan de Schoolstraat reikende, tuin, met beuk omhaagd.

• Provinciaal Archief Antwerpen, Pastorieën, Minderhout, dossier 4.

Auteurs: De Sadeleer, Sibylle