Gekoppelde neoclassicistische burgerhuizen met pakhuis

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Antwerpen
Deelgemeente Antwerpen
Straat Vlasmarkt
Locatie Vlasmarkt 18-20, Antwerpen (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Antwerpen (actualisaties: 05-01-2006 - 05-01-2007).
  • Adrescontrole Antwerpen (adrescontroles: 23-07-2007 - 23-07-2007).
  • Inventarisatie Antwerpen (geografische inventarisatie: 01-01-1976 - 31-12-1992).

Juridische gevolgen

is beschermd als monument Gekoppelde neoclassicistische burgerhuizen met opslagplaats

Deze bescherming is geldig sinds 17-07-1981.

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Neoclassicistisch herenhuis met opslagplaats

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beschrijving

Vormen samen dubbelhuis van vijf traveeën en twee en een halve verdiepingen; bepleisterde en beschilderde lijstgevel in neoclassicistische stijl waarvoor bouwaanvraag van 1895 naar ontwerp van architect Antoine Feyt.

Lijstgevel afgelijnd door hoekpilasters en gemarkeerd door een bredere middentravee met cantonnerende gelijksoortige pilasters en bekronend fronton. Begane grond met arduinen sokkel en imitatiebanden, opgevat als sokkel van de hogere bel-etage met mezzanino.

Rechthoekige benedenvensters; steekboogvensters op de bel-etage, gevat in een rechthoekige riemomlijsting met nauwelijks gemarkeerde oren: balustrades; ten slotte langwerpige venstertjes op de hoogste verdieping, ingewerkt in het fries van het "klassieke" gevelbeëindigende hoofdgestel.

Bredere muuropeningen in het middenrisaliet: rechthoekige koetspoort geflankeerd door stijlen met imitatiebanden onder het entablement van de puilijst; verrassend breed segmentboogvenster met drielicht in een geriemde omlijsting met uitgespaarde hoeken waarin leeuwenkoppen en decoratief centraal stucwerk, met siervaas, zwanen en rankmotieven. Gevelbekroning door middel van vermeld, opengewerkt hoofdgestel met kroonlijst op tanden en klossen, gekornist onder het middenfronton en aldaar gesteund door versierde consoles.

Achterbouw: pakhuis gevormd door twee op elkaar staande vleugels. Baksteenbouw op arduinen plint, onder zadeldak. Linkse vleugel waarvoor bouwtoelating van 1900 naar ontwerp van architect Louis Gife telt drie traveeën en drie bouwlagen. Arduinen puilijst; gestileerde lelie-ankers tussen de bouwlagen. Getoogde muuropeningen met arduinen dorpels.

Twee linkse traveeën op de grond heden toegebouwd door een recente constructie (voordien twee kleine vensters per travee, onder gemeenschappelijke sierboog), de rechtse travee wordt ingenomen door een poort. Op de derde verdieping tweelichtsvensters.

De rechtse vleugel is van gelijkaardige constructie, maar ouder en tijdens het eerste kwart van de 20ste eeuw tot vier bouwlagen verhoogd. Middenvenster geflankeerd door twee dubbele deuren op het gelijkvloers. Laadvensters in linkse travee.

De binnenconstructie bestaat uit gietijzeren zuilen, waarop ijzeren I-balken die de vloeren dragen.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwvergunningen 1895#239 en #1241.

Bron: Goossens M.& Plomteux G. met medewerking van Linters A., Steyaert R., Illegems P. & De Barsée L. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen 3NA, Brussel - Gent.

Auteurs: Goossens, Miek & Plomteux, Greet

Datum tekst: 1976

Aanvullende informatie

Geheel van twee gekoppelde woningen, opgetrokken in opdracht van de heren J. Koëhler en Van Dijck. Antoine Feyt had in de late jaren 1880 voor Koëhler al woningen ontworpen in de Grétrystraat, aan de Isabellalei, in de Sint-Thomasstraat en de Lange Leemstraat hoek Van Diepenbeeckstraat.

Braeken, Jo (24-08-2015 )

Relaties

maakt deel uit van Vlasmarkt

Vlasmarkt (Antwerpen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.