erfgoedobject

Herenhuis Château Minderhoutakker

bouwkundig element
ID
46741
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/46741

Juridische gevolgen

Beschrijving

Eclectisch herenhuis, gebouwd in 1887-1889 in opdracht van sloffenfabrikant Matthieu-Wirkes, zie initialen "M.W." in ijzerwerk van poort en grafkapel op kerkhof.

Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen) met op de nok een houten klokkentorentje onder gebogen tentdakje met windwijzer. Bijgebouw van één bouwlaag onder overkragend zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen) met houten windborden. Omringende beboomde tuin, aan de straat afgesloten met smeedijzeren toegangspoort en beukenhaag.

Bakstenen lijstgevels met tussen lisenen besloten spaarvelden; plint, ontlastingsbogen, muurbanden en kordons van gesinterde steen; omlopende houten kroon- en tandlijst op modillons. Centraal inkomtravee: arduinen trap en dito bordes met smeedijzeren leuning; ook het balkon met arduinen vloerplaat op dito consoles en smeedijzeren leuning. Getoogde muuropeningen met ontlastingsbogen en bewaard houtwerk: vensters met arduinen lekdrempel en dito sluitsteen (voorgevel), paneeldecoratie, oorspronkelijke rolluikkasten vervangen. Houten vleugeldeur in classicistische stijl met reliëfglas en ijzerwerk; gekoppelde achterdeuren met arduinen latei en dito tussenstijl.

Interieur. Centrale gang van voor- naar achtergevel met achteraan trap, zie plaatsing van muuropeningen in achtergevel; vloer van cementtegels; op wanden stucbekleding met pseudo-pilasters; bewaarde omlijste houten (vleugel)deuren met origineel beslag. Rechts aaneengeschakelde leefvertrekken: plafonds met lijstwerk; wanden met omlijste panelen; in voorste kamer witte marmeren schoorsteenmantel met spiegel in vergulde neorococo-omlijsting. In linker vertrek achteraan sobere marmeren schoorsteenmantel met een met hout beklede schacht, decoratief uitgewerkt met een ingelijste spiegel en een ovaalvormig geschilderd vrouwenportret.

Bijgebouw met houten poort onder ijzeren latei en oculus met stervormige ijzeren roedeverdeling.


Bron     : De Sadeleer S. & Plomteux G. 2002: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Hoogstraten,  Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16N4, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  De Sadeleer, Sibylle
Datum  : 2002


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Herenhuis Château Minderhoutakker [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/46741 (Geraadpleegd op 18-06-2021)