Gemeenteschool met onderwijzerswoning

Beschrijving

Voormalige gemeenteschool met onderwijzerswoning, gebouwd in 1873-1874 naar ontwerp van P.J. Taeymans; in de eerste helft van de 20ste eeuw diverse herstellingswerken onder meer circa 1940 woning ingericht als gemeentehuis; in 1959-1963 verbouwings- en vergrotingswerken naar ontwerp van J. Schellekens; oorspronkelijk schoolgebouw heden in gebruik als bibliotheek en jeugdlokalen.

Dubbelhuis van vier traveeën en anderhalve bouwlagen met aanpalende klassenvleugel van vier traveeën en één bouwlaag onder zadeldaken (nok parallel straat, mechanische pannen). Bakstenen lijstgevels met verwerking van arduin voor plint, lekdrempels en boogstenen (woning); tussen lisenen besloten spaarvelden; baksteenfries onder houten kroonlijst, doorlopend in de zijpuntgevels. Segmentbogige muuropeningen; paneeldecoratie op de borstwering; kordonvormende waterlijsten; vernieuwd houtwerk, in achtergevel woonhuis nog bewaard houtwerk. Recentere aanbouwen en schoolgebouwen achterin.

• Provinciaal Archief Antwerpen, Scholen, Wortel, dossier 3, 4.

Auteurs: De Sadeleer, Sibylle