Gemeenteschool met onderwijzerswoning

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Hoogstraten
Deelgemeente Wortel
Straat Worteldorp
Locatie Worteldorp 13-15, Hoogstraten (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Hoogstraten (adrescontroles: 16-02-2007 - 16-02-2007).
  • Inventarisatie Hoogstraten (geografische inventarisatie: 01-01-2002 - 31-12-2002).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Gemeenteschool met onderwijzerswoning

Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019.

Beschrijving

Voormalige gemeenteschool met onderwijzerswoning, gebouwd in 1873-1874 naar ontwerp van P.J. Taeymans; in de eerste helft van de 20ste eeuw diverse herstellingswerken onder meer circa 1940 woning ingericht als gemeentehuis; in 1959-1963 verbouwings- en vergrotingswerken naar ontwerp van J. Schellekens; oorspronkelijk schoolgebouw heden in gebruik als bibliotheek en jeugdlokalen.

Dubbelhuis van vier traveeën en anderhalve bouwlagen met aanpalende klassenvleugel van vier traveeën en één bouwlaag onder zadeldaken (nok parallel straat, mechanische pannen). Bakstenen lijstgevels met verwerking van arduin voor plint, lekdrempels en boogstenen (woning); tussen lisenen besloten spaarvelden; baksteenfries onder houten kroonlijst, doorlopend in de zijpuntgevels. Segmentbogige muuropeningen; paneeldecoratie op de borstwering; kordonvormende waterlijsten; vernieuwd houtwerk, in achtergevel woonhuis nog bewaard houtwerk. Recentere aanbouwen en schoolgebouwen achterin.

  • Provinciaal Archief Antwerpen, Scholen, Wortel, dossier 3, 4.

Bron: De Sadeleer S. & Plomteux G. 2002: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Hoogstraten,  Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16N4, Brussel - Turnhout.

Auteurs: De Sadeleer, Sibylle

Datum tekst: 2002

Relaties

maakt deel uit van Worteldorp

Worteldorp (Hoogstraten)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.