erfgoedobject

Kapelanie beneficael huys

bouwkundig element
ID
46787
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/46787

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalige kapelanie of het zogenaamde beneficael huys, opklimmend tot circa 1787; gelegen ten zuidoosten van de parochiekerk, naast de kerkhofmuur; omhaagde voor- en achtertuin met vooraan twee oude linden, in achtertuin een waterput. In een brief van 1740 uit de toenmalige kapelaan tegenover de bisschop zijn ongenoegen omtrent de bouwvalligheid van zijn woning op het kerkhof van Wortel. In 1787 ontleende kapelaan H. Brosens (1783-1796) met toestemming van de bisschop 400 gulden tot de restauratie van het "beneficiael huys"; het huidige gebouwtje klimt vermoedelijk op tot deze verbouwing. In de loop der tijd aanpassingen en verbouwingen: voortgaande op een oude postkaart (circa 1910) en literatuurbronnen paalde destijds aan de westelijke zijgevel een tweede volume, wellicht de oude dorpsschool waar tot 1873 les werd gegeven.

Dubbelhuisje van drie traveeën en één bouwlaag onder steil zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen) met aan weerszijden en achteraan lagere en latere aanbouwsels onder lessenaarsdak. Verankerde baksteenbouw, gewitte voorgevel en dito aanbouwsels op gepikte plint. Zijpuntgevels, ten zuidwesten gecementeerd en met topstuk, ten noordoosten met zichtbare vlechtingen, bewaard schuifraam in houten kozijn en schoorsteen. Ook een monumentale schoorsteen op de scheiding van het hoofdvolume en de achterbouw (bakoven?). Beluikte rechthoekige vensters met houten latei en dito lekdrempels; rechthoekige deur met bovenlicht; vernieuwd houtwerk.

  • Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg Antwerpen, Cel Monumenten en Landschappen, archief, dossier A/0907.
  • LAUWERYS J., Wortel. Bouwstoffen voor een geschiedenis, in Jaarboek van Koninklijk Hoogstraatse Oudheidkundige Kring, L, 1982.

Bron: DE SADELEER S. & PLOMTEUX G. 2002: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Hoogstraten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16n4, Brussel - Turnhout.
Auteurs: De Sadeleer, Sibylle
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kapelanie beneficael huys [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/46787 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.