• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Achter de kapel gelegen hoeve, reeds als inplanting voorkomend op de Ferrariskaart (circa 1775), in haar huidige vorm terug te voeren tot circa 1883 (woonhuis) en 1926 (stal en schuur). Woonstalhuis met aansluitend enkelhuis, samen elf traveeën, onder doorlopend zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen); vrijstaande langsschuur aan noordzijde (nok loodrecht op de straat, golfplaten) en aangepast stalletje onder lessenaarsdak (nok parallel aan het erf) aan oostzijde; recent bijgebouwde oostelijk gelegen stal van betonplaten (nok loodrecht op de straat).

Verankerde bakstenen gebouwen, het woonstalhuis op gecementeerde plint met rechthoek in de voorgevel veelal aangepaste muuropeningen (onder meer schuiframen uit het tweede kwart van de 20ste eeuw met gekleurd glas in lood in de bovenlichten) onder strekse boog en arduinen latei, aan erf met bewaarde houten lateien, twee betraliede opkamer- en corresponderende keldervensters; in 1902 afgesplitst enkelhuis, met oorspronkelijke beluikte vensters, omlijste deur met bovenlicht en twee houten luikjes in top van zijpuntgevel; stal met sporen van voormalige getoogde poort, grote afhang aan erfzijde, zijpuntgevel met houten lateien en rondboogluik.

• Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Rijkevorsel, schetsen 1883/1, 1902/2, 1926/9.

Auteurs: Plomteux, Greet