Arbeidershuizen

Beschrijving

Vrij- of halfvrijstaande arbeidershuizen van drie of vier traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok parallel aan straat, mechanische pannen), uit de tweede helft van de 19de eeuw - eerste kwart van de 20ste eeuw. Kenmerkende doorgangen naar achterliggend erf met uitbouwen.

Verankerde, bakstenen dubbelhuizen, nummers 19 en 21 op gecementeerde plint. Gaafst bewaard zijn de nummers 15 en 21, nummer 15 met geprofileerde en bepleisterde daklijst onder houten kroonlijst, lisenen, rechthoekige deur in omlopende omlijsting van arduin, bewaarde vensterluiken, beide met arduinen lekdrempels en lateien, strekse ontlastingsbogen, origineel houtwerk.

Op de rooilijn achteruitwijkende woning nummer 19 met later aangepaste muuropeningen, muizentandfries en houten kroonlijst op modillons. Zijpuntgevels met zoldervensters.

• Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Rijkevorsel, schetsen 1872/21, 1911/23.

Auteurs: Plomteux, Greet