Teksten van Neoclassicistisch burgerhuis

Neoclassicistisch burgerhuis ()

Neoclassicistisch burgerhuis uit de eerste helft van de 19de eeuw, met een gecementeerd imitatie-parement in neo-Lodewijk XVI-stijl uit de vroege 20ste eeuw.

Rijwoning met enkelhuisopstand van vier traveeën en drie bouwlagen onder een plat dak. De gecementeerde lijstgevel in imitatie-natuursteen, wordt horizontaal geleed door cordons, en verticaal gemarkeerd door het brede portaalrisaliet in de eerste travee. Verder beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit verkleinende registers van rechthoekige bovenvensters met individuele lekdrempels. Deze zijn gevat in vlakke omlijstingen met oren, guttae en onderdorpel, op de tweede verdieping geaccentueerd door medaillons met strik als sluitsteen. Verbouwde pui met privé-inkom naast de tot winkel aangepaste garage. Een klassiek hoofdgestel met architraaf, fries en houten kroonlijst vormt de gevelbeëindiging.

Auteurs:  Braeken, Jo

Stadswoning ()

Enkelhuis met gecementeerde neoclassicistische lijstgevel met Louis XVI-inslag, daterend uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Vier traveeën en drie bouwlagen gemarkeerd door een (vernieuwde?) puilijst, een gekornist hoofdgestel boven de bel-etagevensters een "klassiek" entablement onder de dakrand.

Rechthoekige bovenvensters in vlakke omlijstingen met oren op kleine hangende slinger; bijkomende sluitsteen opgevat als Louis XVI-medaillon tussen guirlandes op de lagere derde bouwlaag. Lekdrempels en uitgesneden spiegel.

Volledig verbouwde begane grond.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek