Traditioneel breedhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Traditioneel breedhuis

Beschrijving

Traditioneel breedhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak (nok parallel aan de straat, leien), uit de tweede helft van de 16de of de eerste helft van de 17de eeuw.

De beschilderde lijstgevel is opgetrokken in bak- en zandsteenbouw met speklagen en een geprofileerde daklijst, verankerd door smeedijzeren muurankers met gekrulde spie. Registers van vroegere kruiskozijnen met kwarthol geprofileerde negblokken en wigvormige ontlasting. Deze werden in de 19de eeuw verlaagd en aangepast met ontlastingsbogen, lateien en lekdrempels uit blauwe hardsteen. De hoge rechthoekige inkomdeur in de rechter travee, is gevat in een laatclassicistische, vlakke, hardstenen omlijsting uit de vroege 19de eeuw, met neuten en imposten onder een gestrekte waterlijst. Centraal dakvenster, in laatclassicistische stijl vereenvoudigd tot een puntgevel, tussen klimmende dakkapellen. Dit wordt geopend door een Serliaans drielicht met pilasters en doorgetrokken imposten, waarvan het rondbogige middenvenster zich onderscheidt door een gelede archivolt.