Traditioneel breedhuis

Straat Vleminckstraat
Locatie Vleminckstraat 15, 15A, Antwerpen (Antwerpen)

• Actualisatie Antwerpen (actualisaties: 05-01-2006 - 05-01-2007).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Stadswoning

Beschrijving

Breedhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (kunstleien) met breed centraal dakvenster tussen klimmende dakkapellen, opklimmend tot de 16de eeuw of de eerste helft van de 17de eeuw.

Traditionele, nu beschilderde lijstgevel van bak- en zandsteen met duidelijke sporen van de vroegere ordonnantie voornamelijk op bovenverdieping, na de verbouwing uit de eerste helft van de 19de eeuw. Resterende muurankers met kram en krul; speklagen ter hoogte van de onder- en bovendorpels der vroegere stenen kruiskozijnen met wigvormig ontlastingssysteem. De rechthoekige vensters zelf, heden meestal verlaagd en versmald en voorzien van lekdrempels van arduin (19de eeuw), vertonen meestal een volledig bewaarde stijl met kwarthol geprofileerde negblokken, de andere zijnde blokken ingekast met hergebruik van een aantal oorspronkelijke blokken afwisselend met baksteenlagen.

Aflijnende stenen keellijst onder de dakrand. Centraal dakvenster met vereenvoudigde puntgevel. Stenen drielicht met rondboogvormig venster met afgeschuinde boogstenen op verweerde imposten en flankerende rechthoekige venstertjes; gedicht oculus in de aangepaste top.

Verbouwde begane grond (19de en 20ste eeuw); hoge rechthoekige poortomlijsting van arduin in de rechtertravee: vlakke posten met neut en imposten onder een gestrekte waterlijst. Rechts bewaarde zijkapgevel met geprofileerd schouderstuk.

Auteurs: Goossens, Miek & Plomteux, Greet