Kasteelhoeve van Hof ter Looi

Beschrijving

Voormalige kasteelhoeve, met woonstalhuis, vrijstaande langsschuur aan noordzijde en wagenhuis aan oostzijde; opgericht in 1886 (zie jaartalsteen) als een soort modelhoeve met onder meer koelkelders voor het stockeren van melk, waarvan volgens de huidige eigenaar niets bleef bewaard.

In- en uitspringende volumes in eclectische stijl met neotraditionele inslag; bakstenen lijst-, trap- en puntgevels (laatstgenoemde met aandak, top- en schouderstukken) met constructief en decoratief gebruik van witte natuursteen, verschillend uitgewerkte spaarvelden, banden, lijsten en kleurrijke faiencepanelen. Rechthoekige en verschillende boogvormige muuropeningen.

Woonstalhuis van zeven traveeën en één bouwlaag onder verspringend zadeldak (nok parallel aan de straat, rode en zwarte Vlaamse pannen), waarin spitse leien dakkapellen en één getrapt dakvenster; vierkante noordwestelijke traptoren onder ingebogen leien spits. Bewaarde opkamer en kelder aan erfzijde. Voormalig stalgedeelte verbouwd tot woning. Aangepaste schuur van vier traveeën.

• Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Rijkevorsel, schetsen 1887/12.

Auteurs: Plomteux, Greet