erfgoedobject

Cardinaelshoet

bouwkundig element
ID: 4683   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4683

Beschrijving

Breedhuis met traditionele kern genaamd "Cardinaelshoet", van zeven traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak (Vlaamse pannen), dat opklimt tot de tweede helft van de 16de of de eerste helft van de 17de eeuw, en werd aangepast in de loop van de 19de en de 20ste eeuw. Gehavend bij een gasontploffing van het aanpalende hoekpand met de Sudermanstraat op 21 maart 1988, en vervolgens gesloopt voor de bouw van een wooncomplex.

Bepleisterde en beschilderde lijstgevel, vermoedelijk in bak- en zandsteenbouw, verankerd door muurankers met gekrulde spie. Registers van aangepaste rechthoekige vensters, op de begane grond met kwarthol geprofileerde dagkanten, op de bovenverdieping met lekdrempel. Houten kroonlijst op klossen boven een hoge, blinde fries. Brede rechthoekige inrijpoort onder een ijzeren I-balk met rozetten in de vierde en vijfde travee.


Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  : 2018


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Cardinaelshoet [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4683 (Geraadpleegd op 30-03-2020)