Winkelhuis in neoclassicistische stijl

Beschrijving

Winkelhuis in neoclassicistische stijl naar een ontwerp door de architect Guillaume Léopold Ricquier-Winckelmans uit 1872, voltooid in 1873. Opdrachtgever was J. Devos, een handelaar in confectiekleding. Het nieuwbouwproject betrof de uitbreiding van het rechts aanpalende hoekhuis met de Melkmarkt, en omvatte ook het links aanpalende pand. Dit geheel werd omstreeks 1998 gesloopt voor een nieuwbouwpand.

Het winkelhuis Devos is representatief voor het oeuvre van Guillaume Léopold Ricquier-Winckelmans, van wie in Antwerpen een zeventigtal nieuwbouwprojecten werden teruggevonden uit de jaren 1865 tot 1884. Zijn ontwerpen voor burgerhuizen, vaak ensembles van gekoppelde woningen, evolueren van een rijk gedecoreerde second-empirestijl, naar een soberder neoclassicisme.

Rijhuis van drie traveeën en oorspronkelijk drie bouwlagen onder een zadeldak, later verhoogd met een vierde bouwlaag onder een plat dak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel, in de cartouche van het fronton gedateerd 1873, rust op een klassieke houten winkelpui met middenportaal, pilasters en entablement, op een hardstenen plint. Registers van spiegelboogvensters in geriemde omlijsting, vanaf de pui op de eerste verdieping en met lekdrempel hogerop. Het middenvenster van de bel-etage wordt geaccentueerd door een driehoekig fronton waarin een door lauweren omringde jaarsteen, op consoles met acanthus-, diamantkop- en palmetmotief, steunend op pilasters. Oorspronkelijk klassiek hoofdgestel met houten kroonlijst als gevelbeëindiging.