Hoeve Louisa

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Rijkevorsel
Deelgemeente Rijkevorsel
Straat Houtelweg
Locatie Houtelweg 21, Rijkevorsel (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Rijkevorsel (adrescontroles: 19-02-2007 - 19-02-2007).
  • Inventarisatie Rijkevorsel (geografische inventarisatie: 01-01-2002 - 31-12-2002).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Hoeve Louisa

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Hoeve Louisa (zie gevelsteen), voormalige afhankelijkheid van de Hees, opgetrokken in 1926. Gesloten hoevecomplex met centraal erf, aan weerszijden toegankelijk via korfboogpoortje, met woonstalhuis en aanleunende stallingen aan oostzijde, grote schuur met afhangen aan westzijde.

Bakstenen gebouwen met lijst- en zijpuntgevels onder zadeldak (nok loodrecht op en parallel aan de straat, mechanische pannen). Plinten, hoekpilasters, rechte en klimmende friezen, omlijstingen, booglijsten, siermotieven, vensterdorpels en paneeltjes van gesinterde baksteen.

Woon- en stalgedeelte, respectievelijk vier en vijf traveeën met dubbelhuisopstand, met groot dakvenster of laadluik boven de deur; rondbogige muuropeningen, gekoppeld aan de oostzijde; noordelijke zijpuntgevel met trompe-l'oeilvenster. Erfzijde met afhang. Stallingen en schuur met rechthoekige (gedeeltelijk latere) muuropeningen. Recente loods schuur.

  • Informatie verstrekt door de eigenaars.

Bron: De Sadeleer S. & Plomteux G. 2002: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Hoogstraten,  Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16N4, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Plomteux, Greet

Datum tekst: 2002

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Houtelweg

Houtelweg (Rijkevorsel)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.