Pastorie Sint-Jozefparochie

Gemeente Rijkevorsel

• Adrescontrole Rijkevorsel (adrescontroles: 19-02-2007 - 19-02-2007).
  • Inventarisatie Rijkevorsel (geografische inventarisatie: 01-01-2002 - 31-12-2002).

is beschermd als monument Pastorie Sint-Jozefparochie

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Pastorie van Sint-Jozef

Beschrijving

In 1907-1908 naar ontwerp van J. Taeymans opgericht "op het cementfabriek van Beersse". Deels onderkelderd, vrijstaand dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, zwarte Vlaamse pannen), in eclectische stijl. Voortuin met bakstenen muurtje.

Bakstenen lijstgevel op breukstenen plint, versierd met muurbanden, booglijsten en muizentandfries van gesinterde baksteen. Gedrukte spitsbogige muuropeningen met zandstenen lekdrempel en sluitsteen (breuksteen), op de begane grond bovendien met dito tussendorpel en getraliede bovenlichten. Oorspronkelijk houtwerk, voorheen met luiken voor de benedenvensters. Vrijwel identieke achtergevel. Westelijke zijgevel met aanleunende serre en achterbouw onder afgewolfd zadeldak.

Gebruikelijke plattegrond met centrale gang, spreek- en studiekamers aan de straat, ingebrachte trapzaal links, eetkamer en keuken achteraan; washuis, wc en stal bevinden zich in de achterbouw.

• Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Rijkevorsel, schetsen 1911/7.
  • Provinciaal Archief Antwerpen, Pastorieën, Rijkevorsel St.-Jozef, dossier 1.