Teksten van Burgerhuis in neoclassicistische stijl

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4685

Burgerhuis in neoclassicistische stijl ()

Burgerhuis in neoclassicistische stijl, volgens de bouwaanvraag uit 1876 opgetrokken in opdracht van handelsagent Edouard Prevost. Uit het bouwdossier vallen ontwerper noch aannemer af te leiden.

Rijwoning met enkelhuisopstand van drie traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak (nok parallel aan de straat). De bepleisterde en beschilderde lijstgevel met een geblokte begane grond, rust op een geprofileerde plint uit blauwe hardsteen. Horizontaal geleed door de puilijst, legt de compositie de klemtoon op het portaalrisaliet in de rechter travee. Dit laatste wordt gemarkeerd door een balkon met bewerkte consoles en een balustrade. Rondbogige spaarnissen met een sluitsteen en ingediepte lisenen in kolossale orde ritmeren de bovenbouw. Op de begane grond, rechthoekige vensters en een inkomdeur geflankeerd door pilasters. De bel-etage onderscheidt zich door getoogde vensters in een vlakke omlijsting met oren en een balustrade met postamenten. De tweede verdieping, geopend door rondboogvensters met geprofileerde dagkanten, gietijzeren parapetten en individuele lekdrempels, wordt geaccentueerd door onderdorpels met een leeuwenkop en bladranken. Een klassiek hoofdgestel met een gelede architraaf, casementen in de fries en een gekorniste houten kroonlijst op klossen, tandlijst en voluutconsoles vormt de gevelbeëindiging. Het houten schrijnwerk van de vensters en de vleugeldeur met paneelwerk en leeuwenkopbeslag is bewaard, evenals de smeedijzeren venstertralies met pijlpunten van de begane grond, en de gietijzeren voetschraper.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1876#495.

Auteurs:  Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis in neoclassicistische stijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/298853 (geraadpleegd op ).


Burgerhuis in neoclassicistische stijl ()

Enkelhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak; bepleisterde en beschilderde lijstgevel in neoclassicistische stijl met second-empire-inslag waarvoor bouwaanvraag in 1876.

Integraal bewaarde gevelindeling met nauwelijks uitspringend poortrisaliet (rechts); begane grond opgevat als sokkel voor de meer verwerende eenheidscompositie van de bovenbouw geleed door de balustrades en balkon met postamenten van de bel-etage en het uitgewerkt bekronend hoofdgestel.

Begane grond met afgevlakt rustiekwerk op een geprofileerde sokkel van arduin; rechthoekige vensters. Rechthoekige poort geflankeerd door pilasters waarop de uitgewerkte consoles en abacus van de balkonplaat rusten. Aflijnende puilijst aansluitend bij laatstgenoemde en de vermelde balustrades.

Bovenverdieping geritmeerd door drie breed geprofileerde rondboognissen met sluitsteen op pseudopilasters in kolossale orde met de postamenten als sokkel. Steekboogvensters in bandomlijstingen met oren op de bel-etage; rondboogvensters in vlakke omlijstingen met lekdrempels en ijzeren leuning met casement verrijkt met leeuwenkop en rankwerk in stucwerk.

Gedecoreerd en gekornist hoofdgestel dat geritmeerd wordt door de modillons steunend op de genoemde sluitstenen en bovendien het risaliet markerend; fries met geriemde spiegels en kroonlijst op afgeronde tandlijst.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1876#495.

Bron: GOOSSENS M. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A., STEYAERT R., ILLEGEMS P. & DE BARSÉE L. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3na, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis in neoclassicistische stijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/4685 (geraadpleegd op ).