erfgoedobject

Villa De Patrijs

bouwkundig element
ID
46852
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/46852

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa De Patrijs
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Villa van 1941 naar ontwerp van E. Van Steenbergen, gebouwd in opdracht van aannemer L. Van Roey. Laatste bouwwerk dat Van Steenbergen tijdens de Tweede Wereldoorlog tot een goed einde kon brengen.

In grote tuin gelegen, modernistische villa van twee traveeën en twee bouwlagen onder plat dak, bestaande uit een langgerekt balkvormig rechtervolume met halfcirkelvormige rotonde achteraan samengaand met een licht achteruitwijkend kleiner linkervolume met afgeronde uitbouw vooraan; aansluitend ten westen garage van één bouwlaag.

Lijstgevels met later aangebracht parement van geel siermetselwerk. Sint-Hubertusbeeld door Jan Poels (vader van Albert), eertijds tegen de voorgevel, nu in de tuin. Rechthoekige muuropeningen met stalen ramen, op de begane grond uitgewerkt als bandramen; grote bovenramen links (trapzaal) met door de bouwmeester zelf ontworpen glas-in-loodramen met gestileerde bloemen en vlinders. Verbouwde bordestrappen voor- en achteraan links.

Interessant grondplan met in rechtervolume, oorspronkelijke kinderkamer, nu tandartsenpraktijk, dienstinkom, keuken, ontbijtkamer en grote zonnige woonkamer in de rotonde; linkervolume met hoofdinkom, ruime hal/trapzaal en studio. Bovenverdieping met verschillende slaapkamers, de laatste aanvankelijk met groot halfcirkelvormig terras dat later werd dichtgebouwd.

Van het oorspronkelijk door de bouwmeester ontworpen meubilair voor ontbijtkamer, woonkamer, kinderkamers bleef met uitzondering van de radiatoromkastingen niets bewaard, van de oorpronkelijke tuinaanleg met fontein en zonnewijzer, eveneens naar ontwerp van E. Van Steenbergen, evenmin.

  • Architectuurarchief Vlaanderen, Fonds E. Van Steenbergen, nr. 4165.
  • Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Rijkevorsel, schetsen 1941/118.
  • VAN DEN BERGHE V. & VAN DE VELDE H., Eduard Van Steenbergen. Bouwmeester en binnenhuiskunstenaar (1889-1952), Antwerpen, 1955, 28, afbeelding 272-279.

Bron     : De Sadeleer S. & Plomteux G. 2002: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Hoogstraten,  Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16N4, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Plomteux, Greet
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2022: Villa De Patrijs [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/46852 (Geraadpleegd op )