erfgoedobject

Etablissements Vve. Geo Köhler

bouwkundig element
ID: 4686   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4686

Juridische gevolgen

Beschrijving

Burgerhuis in neoclassicistische stijl uit de eerste helft van de 19de eeuw. Het bouwdossier werd niet teruggevonden, bouwheer, ontwerper noch aannemer zijn gekend. Charles Köhler liet het pand in 1909 verbouwen en op de binnenplaats een drukkerij oprichten door de aannemer Godfried Van Bergen. In opdracht van de Etablissements Geo Köhler, voegde de architect Frantz G. Toen in 1930 de pseudo-mansarde toe.

Rijwoning oorspronkelijk met dubbelhuisopstand, van zes traveeën en drie bouwlagen, sinds 1930 onder een pseudo-mansarde (leien) met dakkapellen. Bij de verbouwing in 1909 werden de koetspoort gedicht, een deur geopend in de eerste travee, en de vensters van de tweede verdieping verhoogd. Vermoedelijk dateert ook het geveldecor van deze ingreep. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel met schijnvoegen op de begane grond, rust op een plint uit blauwe hardsteen. Horizontaal geleed door de puilijst, wordt de opstand in de derde travee gemarkeerd door het vroegere poortrisaliet, met een gestrekte waterlijst en lisenen in kolossale orde over de bovenverdiepingen. Verder beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van rechthoekige deur- en vensteropeningen met doorgetrokken lekdrempels en onderdorpels. De eerste verdieping wordt geaccentueerd door vlakke omlijstingen, waterlijsten en doorgetrokken imposten, de tweede verdieping door onderdorpels met guttae. Een klassiek hoofdgestel met een houten kroonlijst op klossen vormt de gevelbeëindiging.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1909#344 en 1930#37289.

Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  : 2019


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Etablissements Vve. Geo Köhler [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4686 (Geraadpleegd op 17-02-2020)