Sint-Luciakapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sint-Luciakapel

Beschrijving

Kapel gelegen op ommuurd plantsoentje met drie grote lindebomen. Toegewijd aan reeds vanouds in Rijkevorsel vereerde beschermheilige, in de volksovertuiging ter plaatse van vroegere pesthuisjes (zogenaamd Akkerhuiskens). In 1699 door Libert Fabri opgericht als bakstenen kolom met nis en strodak; in 1722 en 1747 gerestaureerd. In 1823 werd hierrond door A. Jansens de huidige kapel gebouwd, gerestaureerd in 1922, 1958 en 1985.

Eenbeukig kapelletje met uitspringende apsis, met witgeschilderde bakstenen muren en overkragend zadeldak (nok loodrecht op de straat, leien). Puntgevel met aandak en schouderstukken, waarin korfboogdeurtje en oculus met driepas. Zijgevels met geprofileerde daklijst.

Bepleisterd en witgeschilderd interieur met tongewelf; nis met gedecapeerd houten Sint-Luciabeeld, ouderdom onbekend.

• SMITS J., Langs kapellen en kapellekens, in Heemkundige Kring Rijkevorsel, 1993, 11-26.

Auteurs: Plomteux, Greet