erfgoedobject

Gekoppelde burgerhuizen in neoclassicistische stijl

bouwkundig element
ID: 4687   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4687

Beschrijving

Geheel van twee gekoppelde burgerhuizen in neoclassicistische stijl gebouwd in opdracht van de heren C. Van Loon, timmerman-schrijnwerker van beroep, en Vermeiren, naar een ontwerp door de architect Jean Le Roij uit 1871. Gesloopt voor een nieuwbouwpand omstreeks 1981.

Het ensemble behoort tot het vroege oeuvre van Jean Le Roij, die in Antwerpen actief was van midden jaren 1860 tot omstreeks 1905. Waar zijn architectuur aanvankelijk werd gekenmerkt door een conventioneel neoclassicisme, begon hij vanaf de jaren 1880 zoals vele van zijn generatiegenoten sporadisch de neo-Vlaamserenaissance-stijl toe te passen.

Dubbelhuis van vijf traveeën en enkelhuis van drie traveeën, beide drie bouwlagen hoog onder een zadeldak (pannen). Bepleisterde en beschilderde lijstgevels met schijnvoegen op de begane grond, horizontaal geleed door de puilijst en cordonvormende lekdrempels. Het dubbelhuis wordt in de tweede travee gemarkeerd door een risaliet met de koetspoort in vlakke omlijsting onder een gestrekte waterlijst. Verder registers van rechthoekige vensters met lekdrempels, op de eerste verdieping met casementen in de borstwering, op de tweede met onderdorpels. Een klassiek hoofdgestel met houten kroonlijst op klossen vormt de gevelbeëindiging. Fraai houtwerk van deuren en vensters.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1871#801.

Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  : 2018


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Gekoppelde burgerhuizen in neoclassicistische stijl [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4687 (Geraadpleegd op 25-02-2020)