erfgoedobject

Sint-Jozefkapel

bouwkundig element
ID
46870
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/46870

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sint-Jozefkapel
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als beschermd monument Sint-Jozefkapel
    Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

In 1912 opgetrokken op het terrein van de toen pas opgerichte steenfabriek; gerestaureerd in 1990. Neogotische kapel met één rechthoekige beuk van twee traveeën onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, leien).

Punt- en lijstgevels van bak- en natuursteen met verjongende steunberen op de hoeken, aandaken, omlopende gecementeerde kordons, lekdrempels, dek- en sluitstenen, top- en schouderstukken van natuursteen. Overluifelde spitsboogdeur van glas en ijzerwerk. Geveltop met oculus en vierpasmotief. Spitsboogvensters met ijzeren roeden.

Interieur: bakstenen muren met gecementeerde muurbanden met verschillende opschriften; spits houten tongewelf; cementtegelvloer. Beschilderd houten portiekaltaartje met gepolychromeerd Sint-Jozefbeeld met Kind, afkomstig van de noodkerk in de Stevennekens.

  • SMITS J., Langs kapellen en kapellekens, in Heemkundige Kring Rijkevorsel, 1993, 36-37.

Bron     : De Sadeleer S. & Plomteux G. 2002: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Hoogstraten,  Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16N4, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Plomteux, Greet
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2022: Sint-Jozefkapel [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/46870 (Geraadpleegd op )