erfgoedobject

Woning Pleysier-Dries

bouwkundig element
ID: 46876   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/46876

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Woning Pleysier-Dries
    Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

Beschrijving

Gebouwd in 1970 en uitgebreid in 1976, naar ontwerp van P. Neefs. Heden bestaande uit twee aaneengeschakelde volumes van baksteen en beton, één tot twee bouwlagen hoog onder plat dak.

Witgeschilderde buitenmuren met stalen ramen en deuren. De schuin ingeplante oostgevel van het oorspronkelijke linkervolume loopt parallel met de perceelsgrens, het in 1976 bijgebouwde volume rechts werd op analoge wijze uitgevoerd.

Ook voor de binnenindeling is de schuine lijn van de perceelsgrens richtinggevend. In doorsnede bemerkt men een verschuiving in vloerniveau's die samen met de inham in het rechter volume een optimale lichtinval in leef- en slaapvertrekken, trapzaal en badkamer bewerkstelligen. Bij de uitbreiding in 1976 verhuisde de werkkamer van de schrijver van de drukke voorplaats aan de straat naar een rustiger vertrek aan de tuin; een hooggeplaatst raam laat er het oostlicht binnen. In de nieuwe vleugel werden ook een garage en veranda ondergebracht.

  • DE KOONING M., Paul Neefs, in Vlees en beton, nummer 19-20, 1992, 22 en 76.
  • S.N., Paul Neefs. Woningen 1958-1983, Turnhout, 1998, 34-37.

Bron     : De Sadeleer S. & Plomteux G. 2002: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Hoogstraten,  Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16N4, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Plomteux, Greet


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Woning Pleysier-Dries [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/46876 (Geraadpleegd op 11-11-2019)