erfgoedobject

Romp van Moermolen

bouwkundig element
ID
46889
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/46889

Juridische gevolgen

Beschrijving

Bewaarde romp van de Moermolen, een stenen korenwindmolen van het type bovenkruier (bergmolen), opgericht in 1847. De molen was aanvankelijk bedoeld als een koren- en watermolen met de bedoeling het omringende moer droog te leggen met een scheprad. Na enkele mislukte pogingen – het water vloeide steeds terug – werd de molen uitsluitend gebruikt als korenwindmolen. De molen bleef in bedrijf tot circa 1945 maar werd daarna geleidelijk ontmanteld. De wieken werden verwijderd in 1960, de kap, molenstenen en het drijfwerk verdwenen, de belt werd afgegraven en het molenhuis gesloopt. De romp werd ingericht als achtereenvolgens opslagplaats, kwekerij voor chinchillas en woonruimte. Anno 2020 rest een licht conische bakstenen romp met rondboogvormige muuropeningen. Binnen bleef wat balkwerk bewaard.

  • DE SADELEER S. & PLOMTEUX G. 2002: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Hoogstraten,  Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16N4, Brussel - Turnhout.
  • E.D.K. 1979: De Moermolen te Merksplas, De Belgische molenaar. Levende molens 74.1, 7-10.
  • VAN HOUDT J. & GOVAERTS K. 1981: De molen van het Bergske, omstreeks 1910, De Nieuwe Spetser 66, 37-40.
  • HOLEMANS H. & LEMMENS P.J. 1980: Molens der Noorder- en Oostenkempen, Nieuwkerken, 67-70.

Auteurs: Plomteux, Greet; Vandeweghe, Evert
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Romp van Moermolen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/46889 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.