Bewaarde romp van de Moermolen, een stenen korenwindmolen van het type bovenkruier (bergmolen), opgericht in 1847. De molen was aanvankelijk bedoeld als een koren- en watermolen met de bedoeling het omringende moer droog te leggen met een scheprad. Na enkele mislukte pogingen – het water vloeide steeds terug – werd de molen uitsluitend gebruikt als korenwindmolen. De molen bleef in bedrijf tot circa 1945 maar werd daarna geleidelijk ontmanteld. De wieken werden verwijderd in 1960, de kap, molenstenen en het drijfwerk verdwenen, de belt werd afgegraven en het molenhuis gesloopt. De romp werd ingericht als achtereenvolgens opslagplaats, kwekerij voor chinchillas en woonruimte. Anno 2020 rest een licht conische bakstenen romp met rondboogvormige muuropeningen. Binnen bleef wat balkwerk bewaard.
Auteurs: Plomteux, Greet; Vandeweghe, Evert
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Plomteux G. & Vandeweghe E. 2020: Romp van Moermolen [online], https://id.erfgoed.net/teksten/359249 (geraadpleegd op ).
Bewaarde romp van voormalige bergmolen. In 1844 opgericht als koren- en windwatermolen met de bedoeling het omringende moer droog te leggen. Na enkele mislukte pogingen -het water vloeide steeds terug- nog uitsluitend gebruikt als graanwindmolen. In bedrijf tot circa 1945, daarna geleidelijk ontmanteld; de wieken werden verwijderd in 1960, kap, molenstenen en drijfwerk verdwenen, de belt werd afgegraven en het molenhuis gesloopt.
Met klimop begroeide, licht conische bakstenen romp met rondbogige muuropeningen, eertijds ingericht als opslagplaats, kwekerij voor chinchillas, later als woonruimte.
Bron: DE SADELEER S. & PLOMTEUX G. 2002: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Hoogstraten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16n4, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Plomteux, Greet
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Plomteux G. 2002: Romp van Moermolen [online], https://id.erfgoed.net/teksten/46889 (geraadpleegd op ).