Winkelhuis in neoclassicistische stijl

Beschrijving

Winkelhuis in neoclassicistische stijl gebouwd in opdracht van de heer G. Buschman, naar een ontwerp door A. Vos uit 1885. Van deze architect zijn in Antwerpen een twintigtal bouwprojecten teruggevonden uit de jaren 1868 tot 1885, voor individuele of gehelen van burger- en winkelhuizen, zonder uitzondering in conventionele neoclassicistische stijl.

Met een gevelbreedte van twee traveeën omvat de rijwoning drie bouwlagen onder een zadeldak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel rustte oorspronkelijk op een klassieke houten winkelpui met zijportaal, wortelpilasters en een entablement op consoles. Gevat in een rechthoekig spaarveld van kolossale orde, is de bovenbouw opgebouwd uit registers van rechthoekige vensters in geriemde omlijsting, met decoratieve sluitstenen, doorgetrokken lekdrempels en casementen op de borstwering. Een klassiek hoofdgestel met een gelede architraaf, rozetten en een casement in de fries, en een houten kroonlijst met klossen, tandlijst en gekoppelde voluutconsoles op de hoeken, vormt de gevelbeëindiging. Verbouwde winkelpui.