U-vormige complex met eclectisch herenhuis en voormalige boerderij, tevens geboortehuis van sport- en zakenman Martial Van Schelle (1899-1943). Een fraaie smeed- en gietijzeren poort uit het vierde kwart van de 19de eeuw voert via een eertijds met statige sparren afgezoomde weg naar de achterin gelegen gebouwen. De bestaande, circa 1888 deels uitgebrande hoeve, werd in 1892-1893 voorzien van het huidige woonhuis "forme chalet anglais" opgetrokken ter plekke van de afgebrande stallen; ook de achterste vleugel van de hoeve werd toen heropgebouwd. Het plan, geleverd door Van Schelle werd op verscheidene punten aangepast, de werken grotendeels uitgevoerd door arbeiders van de Wortelse kolonie.
Woonhuis
Onderkelderd woonhuis met kruisvormig grondplan waardoor verspringende travee-indeling van drie op drie traveeën, één tot twee bouwlagen en complex, overkragend dak met dakkapellen en opvallende schoorstenen (nok parallel aan en loodrecht op toegangsweg, leien). Baksteenbouw; combinatie van lijst- en afgeknotte topgevels op gesinderde bakstenen plint; bepleisterde en witgeschilderde omlijstingen en hoekkettingen, houten balkons en omlopende daklijsten met sierlijk snijwerk. Rechthoekige meerledige vensters met arduinen lekdrempel, dito latei en vernieuwd houtwerk; rechthoekige, originele houten paneeldeur met glas-en-ijzerwerk.
Interieur: centrale hal met eikenhouten bordestrap, bepleisterde en beschilderde wanden en plafond met lijst- en stucwerk, zwarte en witte cementtegelvloer (ruitvormig patroon). Pitchpinedeuren naar aansluitende vertrekken, onder meer naar zogenaamde "pronkkamer" met arduinen schoorsteenmantel waarin ijzeren haardplaat (afkomstig uit de stal) en cassetten- en stucwerkplafond; voormalig (advocaten)kantoor l.; later bijgebouwde gelagzaal achteraan.
Hoevegebouwen
Aansluitende, zwaar gerestaureerde hoevegebouwen, één bouwlaag hoog onder pannen zadeldak; de voormalige toren is ingestort. Verankerde bakstenen gebouwen, belijnd met witgeschilderde muurbanden. Ten tijde van Van Schelle bestemd voor het fokken van volbloedpaarden en speciale kippenrassen.
Nabij de ingang, kapelletje uit bouwperiode; witgeschilderde bakstenen pijler onder speels leien dakje, waarin rondboognis met heiligenbeeld.
Ter hoogte van nummer 1, sterk verbouwde stokerij van circa 1910. Het hoevetje/boswachtershuisje nabij de ingang van de kolonie, werd gesloopt.
- Rijksarchief Beveren, Rijksweldadigheidskolonies, dossier 325. Minuut van een brief van 2/1/1894 door directeur Lambert aan het ministerie van justitie.
- Kadaster Antwerpen, mutatieregisters Merksplas, schetsen 1863/16, 1888/10, 1893/11, 1912/14.