Dorpshuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpshuis

Beschrijving

Dorpshuis van circa 1884 met smidse (noordzijde) van circa 1931. Bakstenen gebouwen onder zadeldak (respectievelijk nok parallel aan en loodrecht op de straat, Vlaamse en mechanische pannen).

Woonstalhuis van vijf traveeën met gecementeerde plint, tand- en kroonlijst; woongedeelte met dubbelhuisopstand, getoogde en beluikte muuropeningen met gekleurd glas in lood in de bovenlichten. Verankerd stalgedeelte met getoogde poort onder houten latei; zijpuntgevel met ingekaste staldeur, halvemaanvormige venstertjes en klimmende baksteenfries. Aangepaste achtergevel met opkamer- en betralied keldervenster. Uitbouw van circa 1931.

Smidse met in de kopgevel deels beglaasde deur en -poort met ruitvormige ijzeren roeden (nieuw) en laadluik in de top. In situ bewaarde haard en balk met vliegwielen; aambeeld, blaasbalg, een boormachine en slijpmolen werden eveneens bewaard.

• Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Merksplas, schetsen 1863/26,1884/10, 1931/85.

Auteurs: Plomteux, Greet