Hoeve Sint-Isidoorhoeve

Beschrijving

Circa 1875 opgetrokken tegenover oude dries, in 1916 door Jan Lauwerysen en Carolina Verschueren vergroot, zie bakstenen jaarcijfers 1916 en initialen JL CV in zijpuntgevel stal. Indrukwekkend complex met verankerde bakstenen gebouwen onder zadeldak (Vlaamse en mechanische pannen), met name woonstalhuis van vier en zeven traveeën (nok parallel aan de straat) met parallel gelegen aanbouw ter hoogte van het woonhuis, afhang ter hoogte van de stal, parallel gelegen stallingen aan oostzijde, karrenhuis + paardenstallen en latere langsschuur aan noordzijde; met kiezelstenen verhard erf.

Woonstalhuis met gecementeerde plint, lisenen, markante baksteenfries en goot op klossen. Dubbelhuis met beluikte segmentbogige muuropeningen met origineel houtwerk; voorste zijpuntgevel met vlechtingen, noordoostelijke opkamer- en betralied, beluikt keldervenster. Grote Kempense haard tussen "huis" en stal, eerstgenoemde met moerbalken; zeer grote opkamer en kelder met tongewelf. Achterbouw van het woonhuis (1916) met rechthoekige benedenvensters onder houten latei; bewaarde open haard in de keuken.

Stal met getoogde venstertjes, laadluik tussen derde en vierde travee, getoogde en rechthoekige deuren; gedateerde zijpuntgevel met vlechtingen, korfboogpoort en laadluik met rondbogig bovenlicht; rechthoekige poort onder houten latei in afhang; grote koeienstal met twee parallel gelegen rijen ijzeren reipels op gemetselde zult en houten zoldering met samengestelde balklaag.

Parallel gelegen (kalver?) stallen van circa 1911. Recente stallingen aan oost- en noordzijde.

• Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Merksplas, schetsen 1875/2, 1911/12, 1918/2.