erfgoedobject

Twee burgerhuizen in eenheidsbebouwing

bouwkundig element
ID
46916
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/46916

Juridische gevolgen

Beschrijving

Halfvrijstaande eenheidsbebouwing in eclectische stijl uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, namelijk twee enkelhuizen van drie traveeën en twee bouwlagen onder gemeenschappelijk zadeldak (nok parallel aan de straat, kunstleien) met centrale gekoppelde dakkapellen.

Bakstenen lijstgevels op beschilderde plint met witgeschilderde muurbanden en puilijst; gevelafsluiting met faiencefries met florale motieven alternerend met consoles onder houten kroonlijst op klossen.

Segmentbogige muuropeningen; nummer 35 met bewaard houtwerk, onder meer schuiframen en houten paneeldeur met glas en ijzerwerk; bovenverdieping met centrale, gekoppelde deurvensters en balkons met opengewerkte houten leuning en siervazen. Verbouwde begane grond op nummer 33. Verankerde zijpuntgevel met getoogde vensters.


Bron     : De Sadeleer S. & Plomteux G. 2002: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Hoogstraten,  Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16N4, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Plomteux, Greet
Datum  : 2002

Aanvullende informatie

De gekoppelde dakvensters zijn niet origineel, maar het resultaat van een verbouwing van de woning.

De gevel op nummer 33 werd ter hoogte van de gelijkvloerse verdieping uitgebroken en vervangen door een grote etalage met moderne toegangsdeur. Recent werd het volledige interieur verwijderd en werd een open landschapskantoor met aansluitend magazijn in de woning geïntegreerd.

  • Informatie verkregen tijdens het openbaar onderzoek over de vaststelling van de inventaris van het bouwkundig erfgoed in de provincie Antwerpen, 2018.
Datum: 12-02-2019

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Twee burgerhuizen in eenheidsbebouwing [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/46916 (Geraadpleegd op 06-05-2021)