Onderwijzerswoning

Gemeente Merksplas
Locatie Leopoldstraat 58, Merksplas (Antwerpen)

• Adrescontrole Merksplas (adrescontroles: 19-02-2007 - 19-02-2007).
  • Inventarisatie Merksplas (geografische inventarisatie: 01-01-2002 - 31-12-2002).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Onderwijzerswoning

Beschrijving

Voormalige onderwijzerswoning, naar ontwerp van P.J. Taeymans van 1874. Vrijstaand dubbelhuis van vier traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen); verbouwde achterbouw aan zuidzijde.

Bakstenen lijstgevel op arduinen plint, gemarkeerd door muurbanden en paneeltjes van donkerder metselwerk, geblokte hoekpilasters en gevelafsluiting met muizentand en panelenfries onder vernieuwde kroonlijst.

Getoogde, met baksteen omlijste muuropeningen met naar oud model vernieuwde luiken. Originele houten ramen en deur met bovenlicht, waarvoor twee arduinen treden. Zijpuntgevels met muurbanden en muuropeningen zie voorgevel, bakstenen daklijst, vernieuwd houtwerk; noordgevel met arduinen gedenksteen.

Gelijkaardig, minder uitgewerkt en gerenoveerd huis van drie traveeën op nummer 56.

• Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Merksplas, schetsen 1875/15.