erfgoedobject

Landhuis Het Kasteeltje

bouwkundig element
ID
46927
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/46927

Juridische gevolgen

Beschrijving

Gebouwd in 1928 als buitenverblijf voor en door Mechels aannemer Welckenhuysen (specialiteit granito), werkzaam in de kolonie. Oorspronkelijk in eclectische stijl opgevat landhuis, circa 1960-1961 in neoclassicistische trant verbouwd.

Vrijstaand L-vormig dubbelhuis van vijf op respectievelijk twee en één traveeën met voormalige toren en een ingesloten volume van twee op drie traveeën, beide twee bouwlagen hoog onder schilddak met spiegelboogvormige dakkapellen en sierbollen (nok parallel aan Molenzijde, zwarte mechanische pannen); lagere uitbouw met dakterras aan westzijde. Gelijkaardige garage van één bouwlaag aan Veldenbergstraat.

Bepleisterde en/of beschilderde bakstenen lijstgevels op gecementeerde plint met omlopende houten kroonlijst op klossen. Rechthoekige, aan de straat beluikte vensters; leistenen lekdrempels. Spiegelboogdeur met bovenlicht in omlopende, geprofileerde omlijsting van arduin, met middenkalf en sluitsteen. Kleine voortuin met ijzeren hekken op de hoek. Grote achtertuin, naast het huis met bakstenen tuinmuur (Molenzijde), verderop met beukenhaag.


Bron     : De Sadeleer S. & Plomteux G. 2002: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Hoogstraten,  Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16N4, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Plomteux, Greet
Datum  : 2002


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Landhuis Het Kasteeltje [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/46927 (Geraadpleegd op 17-05-2021)