erfgoedobject

Burgerhuis in neoclassicistische stijl

bouwkundig element
ID: 4693   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4693

Beschrijving

Burgerhuis in neoclassicistische stijl, volgens de bouwaanvraag uit 1877 opgetrokken in opdracht van de heer L. De Beer. Uit het bouwdossier vallen ontwerper noch aannemer af te leiden. Gesloopt voor een nieuwbouwpand omstreeks 1985.

Rijwoning met enkelhuisopstand van drie traveeƫn en drie bouwlagen onder een mansardedak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel met schijnvoegen op de begane grond, rust op een plint uit blauwe hardsteen. Nadrukkelijk horizontaal geleed door cordonvormende lekdrempels en het gevelbrede balkon met voluutconsoles en gietijzeren borstwering van de eerste verdieping, beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema. Registers van rechthoekige deur- en vensteropeningen, op de bovenverdiepingen in geriemde omlijsting met oren, een cartouche- of rolwerksleutel; gietijzeren borstweringen op de tweede verdieping. Een houten kroonlijst op klossen en tandlijst vormt de gevelbeƫindiging; getoogde, houten dakkapel in de middenas. Fraai verzorgd houten schrijnwerk van inkomdeur en vensters.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1877#601.

Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  : 2018


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Burgerhuis in neoclassicistische stijl [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4693 (Geraadpleegd op 09-07-2020)