Teksten van Burgerhuis in neoclassicistische stijl

Burgerhuis in neoclassicistische stijl ()

Burgerhuis in neoclassicistische stijl, volgens de bouwaanvraag uit 1877 opgetrokken in opdracht van de heer L. De Beer. Uit het bouwdossier vallen ontwerper noch aannemer af te leiden. Gesloopt voor een nieuwbouwpand omstreeks 1985.

Rijwoning met enkelhuisopstand van drie traveeën en drie bouwlagen onder een mansardedak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel met schijnvoegen op de begane grond, rust op een plint uit blauwe hardsteen. Nadrukkelijk horizontaal geleed door cordonvormende lekdrempels en het gevelbrede balkon met voluutconsoles en gietijzeren borstwering van de eerste verdieping, beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema. Registers van rechthoekige deur- en vensteropeningen, op de bovenverdiepingen in geriemde omlijsting met oren, een cartouche- of rolwerksleutel; gietijzeren borstweringen op de tweede verdieping. Een houten kroonlijst op klossen en tandlijst vormt de gevelbeëindiging; getoogde, houten dakkapel in de middenas. Fraai verzorgd houten schrijnwerk van inkomdeur en vensters.

Auteurs:  Braeken, Jo

Burgerhuis ()

Enkelhuis met bepleisterde lijstgevel van drie traveeën en drie bouwlagen onder pseudo-mansardedak (roofing) met dakkapel daterend uit de tweede helft van de 19de eeuw. Oorspronkelijke pui geritmeerd door rechthoekige muuropeningen en penanten met imitatiebanden uitlopend op de zware gecanneleerde consoles van het doorlopend bel-etagebalkon met fraai ijzeren hek. Bovenverdieping gemarkeerd door waterlijsten, doorlopende lekdrempels en kroonlijst op klossen en tandlijst. Rechthoekige bovenvensters in geriemde omlijsting met sluitsteen en oren, laatstgenoemde op bel-etage uitgewerkt als cartouche met adelaarsfiguur. Fraai en verzorgd houtwerk, onder meer van de voordeur en venstermakelaar.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek