Pastorie Sint-Wilibrordusparochie

Beschrijving

Vrijstaand neoclassicistisch dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (nok parallel aan de straat, kunstleien), opgetrokken in 1862-1863 naar ontwerp van J. Van Gastel, vergroot in 1902-1903 naar ontwerp van F.X. Taeymans. De oude pastorie, gelegen aan het Hofeinde, werd in 1882 gesloopt.

Bepleisterde en beschilderde lijstgevel met schijnvoegen, geblokte pilasters op de hoeken en links en rechts van de puntig verhoogde middelste travee. Aflijnende kroonlijst. Vlak omlijste segmentboogvensters en -deur, eerstgenoemde met luiken en kordonvormende lekdrempels op de begane grond, lekdrempel op consooltjes, paneel en sluitsteen met voluten en krulwerk op de bovenverdieping. Omlijste oculus in de top.

In de jaren 1960 verbouwde, bakstenen zij- en achtergevels met aangepaste, rechthoekige muuropeningen. Vernieuwd houtwerk. Aan zijstraat palend bijgebouw van twee traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen).

• Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Merksplas, schetsen 1863/25, 1865/25, 1904/14.
  • Provinciaal Archief Antwerpen, Pastorieën, Merksplas, dossiers 3, 4, 8.
  • S.N., De Pastorij van Merksplas, in Taxandria, Nieuwe Reeks IX, nummer 4, 1938, 189.

Auteurs: Plomteux, Greet

Aanvullende informatie

De pastorie wordt gebruikt als buitenschoolse kinderopvang, met een moderne uitbreiding aan oostzijde uit 2017.

• Informatie verkregen van de gemeente Merksplas, januari 2018.