erfgoedobject

Woonstalhuis

bouwkundig element
ID
46937
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/46937
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Gelegen aan de hoek met Leest. Woonstalhuis met L-vormig westelijk woongedeelte van vijf op vier traveeën en ten oosten aansluitende stallingen van vier traveeën onder doorlopende zadeldaken (nok parallel aan en loodrecht op de straat, Vlaamse pannen), minstens opklimmend tot 1850 (zie Vander Maelenkaart, 1854). Verankerde baksteenbouw, aan de straatzijde met gecementeerde plint, baksteenfries en goot op klossen. Woonhuis met dubbelhuisopstand; rechthoekige deur en dito beluikte vensters met houten latei; zijgevel met opkamer- en betralied keldervenster in de tweede travee, bakhuis zie schoorsteen in blinde derde en vierde travee. Nieuwe ramen en luiken, originele deur met bovenlicht en arduinen treden. Rechthoekige betonnen stalvensters; tweede staltravee met gedichte poort van vroegere potstal; zijpuntgevel met schuifdeur en laadluik; afhang aan erfzijde met bewaarde poort. Nieuwe schuur woonstalhuis. Omhaagde weide aan oostzijde.


Bron: DE SADELEER S. & PLOMTEUX G. 2002: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Hoogstraten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16n4, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Plomteux, Greet
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Woonstalhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/46937 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.