Teksten van Winkelhuis in neoclassicistische stijl

Winkelhuis in neoclassicistische stijl ()

Winkelhuis in neoclassicistische stijl gebouwd in opdracht van de heer Pérès, naar een ontwerp door de architect Henri Thielens uit 1885.

Henri Thielens staat vooral bekend voor het ontwerp van het neo-Vlaamserenaissance-kasteel Fester in de Karel Oomsstraat, en de talrijke burgerhuizen in conventionele neoclassicistische stijl, die hij vanaf de jaren 1880 tot 1914 in Antwerpen tot stand bracht. Uit 1893 dateert de haringrokerij die de architect voor de gebroeders Vanden Bemden ontwierp in de Kronenburgstraat.

Met een gevelbreedte van twee traveeën omvat de rijwoning drie bouwlagen onder een mansardedak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel rustte oorspronkelijk op een klassieke houte winkelpui met zijportaal. Registers van rechthoekige bovenvensters in vlakke omlijsting met oren, op individuele lekdrempels met onderdorpel. Een klassiek hoofdgestel met een paneel in de fries en een houten kroonlijst en tandlijst op hoekconsoles, vormt de gevelbeëindiging; houten dakkapel met gebogen fronton. Verbouwde winkelpui.

Auteurs:  Braeken, Jo

Eenvoudige bepleisterde lijstgevel van twee traveeën en drie verdiepingen + dakverdieping onder plat dak met een dakkapel onder gebogen houten fronton bouwtoelating van 1885 naar ontwerp van Henri Thielens. Rechthoekige vensters met lekdrempels in omlijsting van platte banden. Kroonlijst met tandlijst gestut door hoekmodillons. Houten winkelpui van na 1885.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek